Το νησί κληρονόμησε το όνομα του από τον Κύθνο, βασιλιά των πρώτων αποίκων, τους Δρυοπίδες. Θέρμια είναι το δεύτερο του όνομα, το οποίο πήρε από τις ζεστές (θερμές) πηγές των Λουτρών, που έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται κυρίως από τους ντόπιους.

Η Κύθνος είναι ένα νησί που βρίσκεται μεταξύ της Κέας και της Σερίφου σε απόσταση 52 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά, καθόλου μακριά ακόμα και για εκδρομή το Σαββατοκύριακο. Έχει μήκος 19 χιλιόμετρα και έκταση 92 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Έχει περίπου 1.600 κατοίκους.

Το έδαφος είναι κυρίως ορεινό, αλλά κατά ένα μέρος καλύπτεται από αμπέλια και από συκιές, ενώ όμορφοι κολπίσκοι δημιουργούν δαντελώσεις στα παράλιά του.

Η Κύθνος σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τα όμορφα μεσοχώρια της, όπου οι ντόπιοι είναι ζεστοί και φιλόξενοι (και καθόλου αλλοιωμένοι από το διεθνή τουρισμό), αρχαίες τοποθεσίες, παραδοσιακές ταβέρνες, εκκλησίες με όμορφους τρούλους, όμορφες παραλίες (ορισμένες προσιτές μόνο με καραβάκι), και τις φημισμένες θερμές πήγες που προσφέρουν εναλλακτική θεραπεία σε διάφορες ασθένειες εδώ και αιώνες.

Υπάρχουν καφετέριες, και μπαράκια, αλλά η κύρια διασκέδαση είναι η έξοδος για φαγητό. Τα ψάρια, θαλασσινά αλλά και τα κρεατικά είναι αξιόγευστα.

Τα καράβια φτάνουν στο Μεριχά, το λιμάνι στη δυτική πλευρά του νησιού.

Η πρωτεύουσα του νησιού, επονομαζόμενη Χώρα ή Μεσσαριά, βρίσκεται σε μια λοφοπλαγιά, 8 χιλιόμετρα από το Μεριχά. Η Χώρα είναι αναμφισβήτητα το λαμπρότερο κόσμημα του νησιού, με παραδοσιακά σπίτια που ακολουθούν την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, γραφικά σοκάκια που σε προκαλούν να τα εξερευνήσεις και όμορφες εκκλησίες με ξύλινα σκαλιστά κομψοτεχνήματα και εικόνες.

Σε μικρή απόσταση προς τα νότια βρίσκεται η Δρυοπίδα. Είναι ένα μικρό γραφικό χωριό χτισμένο γύρω από το Σπήλαιο Καταφίκι. Η Δρυοπίδα ήταν κάποτε γνωστή για τους αγγειοπλάστες της, αλλά σήμερα μόνος ένας εξακολουθεί να υπάρχει.

Στο βόρειο τμήμα του νησιού βρίσκονται τα Λουτρά, γνωστά για τις θερμές πηγές της, οι οποίες θεωρούνται ευεργετικές για αυτούς που υποφέρουν από αρθρίτιδα, δερματίτιδα και γυναικολογικά προβλήματα.

Στο νότιο μέρος του νησιού το Μοναστήρι της Παναγιάς Κανάλας, η αγία προστάτης του νησιού, στέκεται σε ένα πολύ ελκυστικό ακρωτήριο και κοιτάζει προς τη Σέριφο, με μια αμμουδερή παραλία να απλώνεται από κάτω.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τις πανέμορφες παραλίες την Απόκρουση, του Σκυλού, την Κολώνα, τον Άγιο Ιωάννη, τον Άγιο Σώστη, τα Ποτάμια, την Παναγιά Κανάλα, την Επισκοπή και τα Φλαμπουριά , τη Νάουσα, το Ζογκάκι, τη Γαιδουρόμαντρα και πολλές άλλες.